Eigenzinning-logo-orthopedagogiek
orthopedagogiek-eigenzinnig-coaching-kinderen

Over Marieke

Hi! Leuk dat je mijn website bezoekt! Graag vertel ik je op deze pagina meer over mijzelf en mijn levenspad, welke maken dat ik Eigenzinnig ben gestart.

Ik ben Marieke Smolders, holistisch gedragswetenschapper, drijvende kracht achter Eigenzinnig, levensgenieter, sensitieveling, empaat, verbinder, energiek, open minded, speels, enthousiast en geboren in een ondernemersgezin.

Maar wat ik bovenal ben, is net zoals jij: gewoon mens met gevoelens, gedachten, emoties en onzekerheden. 

Ook ik ervaar struggles in het leven, die ik zoveel mogelijk omarm. Daarnaast heb ik net zoals jij een innerlijk weten ‘intuïtie of voelsprieten’. Deze heb ik jarenlang genegeerd en weggestopt onder allerlei sociaalwenselijke laagjes. Ik was bang wat anderen er van zouden vinden en durfde mijn ervaringen niet met anderen te delen. Ik liet maar één kant van mezelf zien, wat me steeds meer een gevoel van leegte gaf. 

Ik leefde niet mijn ware essentie en het leven dat werkelijk voor mij bedoeld is, totdat het universum zich ermee ging bemoeien… Door diverse persoonlijke gebeurtenissen kwam ik de afgelopen jaren in een pittig transformatieproces terecht, waardoor ik mijn eigen ‘kern’ weer terugvond. Ik gun jou deze verbinding met jouw ware essentie ook. Dat is namelijk het moment waarop alles positief draait in je leven en je je in verbinding voelt met jezelf.

 

 

Ik ga graag samen met jou op reis naar jouw authentieke zelf. Jij bepaalt het tempo, hoe we reizen en waar we precies naartoe gaan. Ik loop eenmalig of een tijdje met je mee als ‘reisleider’. Na afloop kun je met een open hart, op volle kracht alleen verder. Mijn aanpak is professioneel, laagdrempelig, puur, authentiek, zonder oordeel, intuïtief en praktisch. En ik hou van speelsheid en humor.’

Ervaring in reguliere (jeugd)zorg

Meer dan 10 jaar werkte ik als professional in de reguliere (jeugd)zorg binnen diverse settingen. Ik heb ervaring opgedaan in het begeleiden en behandelen van allerlei doelgroepen, complexe problematieken en stoornissen. 

In deze periode heb ik enorm veel geleerd, maar ook ervaren wat niet werkt en dat ik het écht anders wil doen. Op mijn eigen-zinnige wijze. 

Ik liep onder andere tegen de volgende zaken: versnipperde zorg, starre hokjes en labels, te veel accent op cognitie (het ‘denken’) en weinig ruimte voor beleving, gevoel en bewustzijn, onvoldoende kennis van hoogsensitiviteit en overprikkeling en bureaucratische (financierings)systemen. 

Ik ervaarde dat het ‘mens’ mogen zijn verloren raakte in al deze chaos, zowel vanuit het perspectief van de cliënt als van de professional.

orthopedagogiek-eigenzinnig-coaching-kinderen
orthopedagogiek-eigenzinnig-coaching-kinderen

Roeping tot verandering

Ik voelde steeds sterker de roeping om de (jeugd)zorg en het onderwijs in Nederland anders te organiseren, vanuit de behoeften van de tijd van nu. 

Wat we al een aantal jaren waarnemen is dat kinderen gevoeliger worden. Hun brein lijkt anders te werken, veel meer vanuit een dominante rechterhersenhelft (gevoel, intuïtie en bewustzijn). Waardoor ze letterlijk anders denken, leren en doen. 

Terwijl onze maatschappij – ook de zorg en het onderwijs – vooral is ingericht volgens de linkerhersenhelft (ratio, plannen en organiseren en analytisch denkvermogen). Geen wonder dat steeds meer kinderen vastlopen, uitvallen op school en de reguliere hulpverlening ze niet (meer) kan bieden wat ze werkelijk nodig hebben. 

De conclusie tijdens mijn masterthesis Pedagogische Wetenschappen was dan ook dat de Nederlandse jeugdzorg niet meer dienend is en kwalitatief verslechterd is.

Nieuwe eigen(zinnige) methode

Als reactie op het bestaande steeds meer falende jeugdzorgstelsel en onderwijssysteem heb ik mijn eigen methode ontwikkeld voor het begeleiden van kinderen, pubers en hun ouders (gezinnen) en (jong)volwassenen die vastlopen in het ‘systeem’. 

Deze nieuwe, gepersonaliseerde aanpak geeft een andere kijk op kinderen en gedrag.

En helpt mensen hun bewustzijn te vergroten en meer in verbinding te komen met zichzelf en hun omgeving.

Eigenzinnig is een combinatie van wetenschappelijke kennis en inzichten uit de orthopedagogiek en psychologie, energetisch-, intuïtief- en systemisch werk, coaching hoogsensitiviteit en prikkelverwerking (Prikkelstorm®), intuïtieve rouwbegeleiding en mijn eigen voelsprieten.

 

Eigenzinnig-coaching
Eigenzinnig-coaching-kinderen

Praktijk Eigenzinnig: beste van twee werelden

In mijn praktijk Eigenzinnig vloeien mijn academische kennis, levenservaring, wijsheid en intuïtie samen.

Ik ben zelf ook ervaringsdeskundige met overprikkeling, burn-out en depressie, ik weet als geen ander wat je voelt. 

Het was even zoeken naar een ‘nieuwe naam’ voor mezelf, omdat ik geen standaard orthopedagoog, gedragswetenschapper, hulpverlener of psycholoog meer ben.

Het liefst blijf ik weg uit hokjes, maar het is wel prettig en duidelijk om er toch een naam aan te hangen.

De omschrijving ‘holistisch gedragswetenschapper’ dekt het best de lading.

Ik kijk namelijk naar jou als geheel en naar alle lagen van gedrag: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Omdat juist de oorzaken van bepaald gedrag veel dieper liggen. 

‘Mijn missie is om jou, jouw kind en jullie als gezin vrij te maken van energetische ballast en destructieve patronen.
En vanuit het hart weer in verbinding te brengen met de kern. We gaan ‘back to basics’.

Pas als je je ware essentie terugvindt, kun je contact maken met je gevoel en in je kracht komen.

Je eigen wijsheid en talenten ontdekken en voluit het leven leiden dat voor jou bedoeld is.’

orthopedagogiek-eigenzinnig-prikkelstorm


Benieuwd naar wat ik allemaal al gedaan heb?