Eigenzinning-logo-orthopedagogiek
Prikkelstorm coaching


Prikkelstorm® coaching

Als Prikkelstorm® coach ondersteun ik (hoogsensitieve) kinderen, jongeren en volwassenen bij het proces van meer grip te krijgen op prikkels en overprikkeling. 

 

Met de Prikkelstorm coachkaarten wordt met duidelijke plaatjes en woorden in meerdere sessies uitleg gegeven over wat prikkels zijn, wat er in het lichaam gebeurt bij het verwerken van prikkels, welke klachten en emoties het met zich mee kan brengen en hoe overprikkeling er in gedrag uit kan zien (buikpijn, vol hoofd, boos, druk, huilen enzovoort). Daarnaast kijk ik mee naar helpende strategieën voor het omgaan met overprikkeling. 

Onderstaand geef ik je graag meer uitleg over mijn Prikkelstorm traject.

 

Hoogsensitiviteit en overprikkeling

Hoogsensitieve kinderen hebben meer kans op (chronische) overprikkeling. We krijgen allemaal dezelfde hoeveelheid prikkels op ons afgevuurd. Door de komst van Wifi (straling), social media, spelcomputers en andere digitale schermen (thuis en in de klas) is het aantal prikkels fors toegenomen de afgelopen jaren. Waardoor ons zenuwstelsel meer belast wordt. Overprikkeling en hooggevoeligheid zijn mijn specialismen. 

Prikkels zijn informatie en indrukken die je via je zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen en proeven) binnenkrijgt. Bij de meesten worden deze prikkels tegengehouden door een soort ‘filter’ in je brein.

Bij hoogsensitieve personen en mensen met hersenletsel kan deze filter minder goed werken, waardoor het brein moeite heeft om alle prikkels te ordenen en te verwerken. Bij hen komen er meer prikkels binnen en ze komen ook vaak harder binnen. Dan kun je sneller overprikkeld raken.

Je kunt op verschillende manieren overweldigd worden door prikkels. De een heeft er moeite om zich lang te concentreren en nieuwe informatie (lesstof) op te nemen. Anderen zijn gevoelig voor geluid, bewegende beelden en licht. En weer anderen krijgen hun eigen emoties niet verwerkt en/of absorberen als een ‘spons’ emoties van anderen en energieën in een bepaalde ruimte.

‘Een voor velen herkenbaar voorbeeld is dat je kind zich voorbeeldig gedraagt op school of op een feestje en thuis ontploft en uren aan een stuk raast en huilt om te ontladen.’

‘Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit en overprikkeling en weet welke tools wel en niet werken. Jezelf voortdurend afschermen werkt bijvoorbeeld niet.’

Gevolgen en klachten van overprikkeling

Overprikkeling kan allerlei klachten en gedrag geven, zoals hoofdpijn, buikpijn, onrust, verhoogde hartslag, hyperventilatie, concentratieproblemen, slaapproblemen, huilbuien, boze buien, agressie, hyperactiviteit of juist apathie. 

Als je langere tijd overprikkeld bent en je onvoldoende tot ontspanning komt, gaat je lichaam steeds meer stresshormonen produceren. Dat kan ernstigere (chronische) klachten veroorzaken zoals burn-out, overspannenheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maag- en darmklachten, verzwakte afweer, hormonale disbalans, onder- of juist overgewicht, depressie, hartklachten en angst- en paniekaanvallen. De eerste overprikkelingssignalen van kinderen zijn vaak hoofdpijn, buikpijn, boze buien en dat ze steeds langere tijd nodig hebben om te herstellen na een schooldag of na een sociale activiteit.  

orthopedagogiek-eigenzinnig-coaching-kinderen

Pakket Prikkelstorm® coaching

Vrijblijvende telefonische kennismaking (15 min.)
Intake (60 min.) 
Vervolgsessies Prikkelstorm 45-60 min
Frequentie van sessies in overleg 
Gemiddeld 5 – 8 consulten
Pakket Prikkelstorm: €90,00 per 60 minuten

Wat anderen van Eigenzinnig vinden

'Bewust anders' aan de slag?