Eigenzinning-logo-orthopedagogiek

Hoogsensitiviteit en overprikkeling

Hoogsensitieve kinderen hebben meer kans op (chronische) overprikkeling. We krijgen allemaal dezelfde hoeveelheid prikkels op ons afgevuurd. Door de komst van Wifi (straling), social media, spelcomputers en andere digitale schermen (thuis en in de klas) is het aantal prikkels fors toegenomen de afgelopen jaren. Waardoor ons zenuwstelsel meer belast wordt. Overprikkeling en hooggevoeligheid zijn mijn specialismen. 

‘Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit en overprikkeling en weet welke tools wel en niet werken. Jezelf afschermen werkt bijvoorbeeld niet.’

Wat zijn prikkels en wat is overprikkeling?

Prikkels zijn informatie en indrukken die je via je zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen en proeven) binnenkrijgt. Bij de meesten worden deze prikkels tegengehouden door een soort filter in je brein. 

Bij hoogsensitieve personen en mensen met hersenletsel kan deze filter minder goed werken, waardoor het brein moeite heeft om alle prikkels te ordenen en te verwerken. Bij hen komen er meer prikkels binnen en ze komen ook vaak harder binnen. Dan kun je sneller overprikkeld raken. 

Je kunt op verschillende manieren overweldigd worden door prikkels. De een heeft er moeite om zich lang te concentreren en nieuwe informatie (lesstof) op te nemen. Anderen zijn gevoelig voor geluid, bewegende beelden en licht. En weer anderen krijgen hun eigen emoties niet verwerkt en/of absorberen als een ‘spons’ emoties van anderen en energieën in een bepaalde ruimte.

‘Een voor velen herkenbaar voorbeeld is dat je kind zich voorbeeldig gedraagt op school of op een feestje en thuis ontploft en uren aan een stuk raast en huilt om te ontladen.’

orthopedagogiek-eigenzinnig-coaching-kinderen

Gevolgen en klachten van overprikkeling?

Overprikkeling kan allerlei klachten en gedrag geven, zoals hoofdpijn, buikpijn, onrust, verhoogde hartslag, hyperventilatie, concentratieproblemen, slaapproblemen, huilbuien, boze buien, agressie, hyperactiviteit of juist apathie. 

Als je langere tijd overprikkeld bent en je onvoldoende tot ontspanning komt, gaat je lichaam steeds meer stresshormonen produceren. Dat kan ernstigere (chronische) klachten veroorzaken zoals burn-out, overspannenheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maag- en darmklachten, verzwakte afweer, hormonale disbalans, onder- of juist overgewicht, depressie, hartklachten en angst- en paniekaanvallen. De eerste overprikkelingssignalen van kinderen zijn vaak hoofdpijn, buikpijn, boze buien en dat ze steeds langere tijd nodig hebben om te herstellen na een schooldag of na een sociale activiteit.  

Prikkelstorm® coach

Karin Janssen van de Kindigo Academie heeft de methode Prikkelstorm® ontwikkeld om kinderen en jongeren met overprikkeling te helpen. Ik ben Prikkelstorm® coach voor kinderen, pubers en volwassenen. 

Met praktische coachkaarten leg ik uit wat prikkels zijn, wat er in je lichaam gebeurt, op welke manieren je kunt reageren op prikkels en hoe je ermee om kunt gaan. De coaching omvat een aantal sessies waarin onder andere kinderen prikkels en overprikkeling leren begrijpen en concrete tools aangereikt krijgen. Waardoor ze beter bij zichzelf kunnen blijven en hun hoofd niet zo vol wordt. Het zesde chakra (derde oog, ook wel ‘zesde zintuig’ genoemd) wordt ook in de coaching behandeld. 

orthopedagogiek-eigenzinnig-coaching-kinderen

Pakket Prikkelstorm® coaching

Telefonische kennismaking (15 min.)
Intake (60 min.) 
Vervolgconsulten 45-60 min
Frequentie sessies in overleg 
Gemiddeld 6 – 8 sessies
Pakket Prikkelstorm: € 200 per maand (op basis van 2 sessies per maand)