Eigenzinning-logo-orthopedagogiek
orthopedagogiek-eigenzinnig-rouwverwerking

Intuïtieve rouwbegeleiding

We krijgen allemaal een keer te maken met verlies, dat hoort bij het leven. De één wat eerder en heftiger dan de ander. Natuurlijk maakt het wel wat uit of je je moeder verliest op achtjarige leeftijd of wanneer je de zestig al gepasseerd bent. En ook in hoeverre er ruimte is voor jouw verdriet. Verlies kent allerlei gradaties en we gaan er allemaal anders mee om. 

Rouw in de breedste zin van het woord

De meesten denken bij verlies of rouw aan het overlijden van een dierbare. Maar rouw mag naar mijn gevoel breder gezien worden. Je kunt ook gevoelens van rouw ervaren na een relatiebreuk, einde van een vriendschap, verhuizing, ontslag op je werk of lichamelijke en geestelijke beperkingen na een ziekte. Al deze vormen van rouw vragen om verwerking op maat. De één vindt het bijvoorbeeld prettig om er veel over te praten, terwijl de ander er liever over schrijft of schildert. 

orthopedagogiek-eigenzinnig-kindercoach

Rouw kent geen vaste tijd en is voor iedereen anders

Vaak wordt gedacht als iemand de draad weer oppakt en ‘normaal’ functioneert het verlies verwerkt is. Dat is lang niet altijd het geval, wat op termijn onverklaarbare klachten en trauma’s kan veroorzaken. Ook iemands persoonlijkheid kan erdoor veranderen, omdat ze in een overlevingsstand terechtkomen. Voor alles staat een plaats en tijd, ook voor rouwverwerking. 

Verdriet wegstoppen lukt niet

Je verdriet wegstoppen en gewoon maar doorgaan werkt niet. Vroeg of laat komt het weer naar de oppervlakte. Wat velen ervaren is dat wanneer ze kinderen krijgen, weggestopte pijnen en trauma’s weer opspelen. Emoties die we als ouders niet goed verwerken, worden namelijk doorgegeven in de familielijn. Kinderen kunnen deze spiegelen en hun ouders flink triggeren, wat ze uit liefde doen. Als ouder kun je hierdoor overdreven boos, verdrietig of gespannen op je kind reageren. Zolang iets of iemand jou triggert, wordt er nog onverwerkte pijn in jouw systeem geraakt. Triggers zijn uitnodigingen om naar jezelf te kijken, met je stukken aan de slag te gaan, zodat je jezelf weer terugvindt. Want ook jíj verdient het om lekker in je vel te zitten, gelukkig te zijn en te groeien als mens. 

‘Een rouwproces kent een aantal stappen, die doorlopen en doorleefd mogen worden. Je kunt geen stappen overslaan. Als intuïtief rouwbegeleider kan ik je hierbij begeleiden. Zodat je jouw verlies kunt verwerken, opnieuw in verbinding komt met je hart (ware kern) en weer voluit gaat leven en genieten, in plaats van overleven.’